torsdag 6. desember 2012

Jakten på julefølelsen


Desember-hverdag

Så var dagene begynt å bli litt mer like vanlige hverdager. Ukene har begynt å gå fortere enn i starten, da det skjedde så mye nytt og en dag føltes som en hel uke. Vi har kommet inn i rutiner og rytmer med skole, barnehage, jobb, tennistrening, handling og rydding. Feriefølelsen har begynt å slippe taket og inn siger det daglige og kjente. På en måte er det deilig når ting har sin plass og sin tid, alle vet hva som skal skje og man kan bare følge rutinene. Slippe å tenke på hva som skjer og hvor vi skal. Dagene i det nye huset ble plutselig til uker og dermed var julemåneden over oss. 

Med rosa racket er det mye mer gøy å spille tennis


Vi viste jo at det ville være veldig anderledes med jul i et land hvor det er sommer og sol og feriemåned. Jeg har jo tidligere feiret jul i New Zealand og viste at det ikke "egentlig" er jul, det er bare noe nesten likt som feires på en litt annen måte. Så da er det egentlig ikke så farlig å være langt borte fra alt som er kjent og kjært i denne måneden. I allefall var det slik jeg kom gjennom julen 1992. Derfor tenkte jeg at vi heller ikke skulle gjøre så mye ut av julen 2012 for familien Lopez. Men det er ikke det samme når man har to små barn, som når man er en 17 åring langt borte hjemmifra. Julen skal feires og det skikkelig! Vi hadde heldigvis vært snartenkte (?!) og pakket det de to store julenissekalenderne til M&J i håndbagasjen og de har vært klare til å bli hengt opp leeeenge. Så da var vi klare til 1.desember. 
Tidlig lørdag 1desember. 


Litt julefølelse ble det av to nisser, men ikke så veldig mye hvis jeg skal være ærlig. Været som svinger mellom 42 grader og 13 grader er med på å gjøre oss litt ekstra forvirret om hvilken årstid vi egentlig befinner oss i. For å hjelpe oss å komme i litt stemning har vi derfor deltatt på diverse julerelaterte aktiviteter.

Først var vi på Skandinavisk julebasar, som den svenske kirken arrangerer. Kirken har en fin stor hage, hvor de hadde satt opp salgsboder og områder med aktiviteter for barna. Vi kikket litt på godis påser, knekkebrød og andre -mest svenske- matvarer, men vi har nok ikke vært lenge nok borte til at det fristet på en varm sommerdag. Derimot ble det både is, vaffel, rød pølse og kanelbulle på barna. Skulle nesten tro det var 17.mai! Eneste som kom meg meg hjem var et Pondus julehefte fra 2008 og 5 danske I form blader fra 2006-2009. Til den nette sum av ca 20 kr.   Jeg synes det kombinerte fint julen med behovet for å holde seg i form, nå på sommeren. 

Svenska kyrkan

Senere var vi inviterte til Jessica sin barnehage på "Christmas sausage sizzle". Litt usikker på hva det egentlig var, men fikk forklart av vi har med litt mat og drikke til de voksne og så får barna pølser og drikke. Der vi hadde med Farris, kom de andre foreldrene med øl og vin til pølsene! Litt overrasket over at det var greit i barnehagen, men slik er det nå engang man gjør det her på den andre siden av jordkloden. 

Høydepunktet var uansett da Jessica sin gruppe skulle synge og lille, store jenta vår sang så fint med på (nesten) alle sangene på engelsk! Hun har jo ikke fått øvd seg på språket like mye som storebror og vi var derfor ekstra, ekstra stolte av henne! Favorittsangen er den om Santa Koala. For de som ikke kan den, så tror jeg refrenget går slik:

"Santa Koala, Santa Koala
Off in a flap like a mad Kookaroo
In a Christmas sleight
full of Aussie animals 
Santa koala good on you!"Vi har nå sagt opp plassen til Jessica i barnehagen. Det ble alt for dyrt og alt for lite til å være verdt det. Hun står nå på venteliste for å komme inn på en av de offentlige barnehagene, hvor de får være kun 15 timer i uken. Så det ser ikke ut som om jeg kommer til å begynne å jobbe med det første. Magnus fortsetter også med engelsk skolen etter jul. Han snakker nå som en foss og både skriver og leser masse på engelsk og norsk. Læreren hans skryter masse av at han har lært seg det veldig fort og at han hjelper de andre i klassen med å forklare de hvordan de skal gjøre. Han hadde til og med gått mellom to 5 klassinger som sloss i friminuttet og sagt til hver av de at de måtte be om unskyldning til den andre! Frøkenen hans hadde sett dette og blitt så imponert over hvordan han som 1 klassing hadde håndtert det og på engelsk i tillegg. Veeeeldig stolt mamma da kan dere tro! :)

Magnus trives godt på sin lille skole og har nå venner fra Kina, Japan, Vietnam, Italia og Sverige! Det fine med det er at han lærer ord og fakta om andre land også. Som feks å skrive navnet sitt på kinesisk, med tegn. Kjempe kjekt å kunne. Dette blir en generasjon verdensborgere! 

Han sier selv det står Magnus her, men det kan jo hende han bare finner det på også....

Jessica er fremdeles mest opptatt av alle vennene sine hjemme. Hun løper hver dag til postkassen i håp om å få brev, men kommer alltid like skuffet tilbake.... Så nå håper jeg vi snart kommer til å få masse, fine julekort dalende inn i postkassa vår. 

For å sikre litt julefølelse ble det innhandlet - veldig impulstivt - et juletre! Jeg var ikke sikker på om de kom til å ha ekte juletrær her engang. Plastikk kommer aldri inn i dette huset, selv om jeg vet at du synes det er praktisk mamma! Tilfeldigvis så vi et skilt for salg av juletre på vei hjem en dag, og svingte brått innom. Det er helt klart ikke et grantre eller edelgran og de kjekke guttene som solgte det var heller ikke så sikre på hva det var.... men det kom fra et "Christmas tree farm" rett på utsiden av Melbourne. Så da måtte det jo være bra! De hadde klippet det slik at det fikk den rette Disney looken og luktet utrolig godt. Nesten for godt til å være sant/ekte. Vi fikk dyttet den inn i bilen og nå står den i en bøtte på trappa i vente på juletrefoten som kommer sammen med all julepynten i morgen. Så nå blir det pynting av tre i helgen. Her venter de nemlig ikke til lillejulaften, så vi får vel gjøre det samme. Så får vi se om det setter oss i litt julestemning? 
Julestemning i bilen

Et forsøk på å finne noe kjent og kjært, ble en tur til Ikea. Der shoppet Jessica og jeg både kjøttbullar, lussekatter, kaviar, gløgg, pepperkakedeig og pepperkakehus. Sistnevnte endte dessverre opp som tilbehør til ettermiddags-teen, da Jessica klarte å miste det i bakken på vei inn i huset... Så det blir nok enda en tur på oss til Ikea før jul, men der føler vi oss i allefall som hjemme!Den siste og kanskje største utfordringen for oss voksne er i allefall; hva skal vi spise til jul? Vi har jo allerede to mat kulturer i familien (hvis du kan kalle den norske for en kultur da...) og flere av ingrediensene ville bli vanskelig å finne her. Samtidig var jeg ikke helt klar for å prøve og etterligne norsk julemat i dette klima. Så vi bestemte oss for å lage vår egen tradisjon og introdusere litt av det som finnes i vårt nye hjemland. Vi spurte først barna hva de ville spise på julaften. Magnus svarte "grønn pasta" (JC sin spesial pasta med spinat) og Jessica svarte.... kake! Så klart. Så da må vi jo ha det. Jeg ville ha tapas og JC ville ha crispy duck. Fantastisk blanding, ikke sant? I tillegg må vi jo ha inn et lokalt innslag, så nå har jeg også bestilt en ferdig glaced ham fra en delikatesse butikk til å representere Australia. Noen som vil komme på julemiddag hos oss??? 


Jeg tror nok ikke det vil føles som jul denne gangen. I allefall ikke den type jul som vi er vant med fra Norge. Det eneste jeg vet er at vi kommer til å kose oss masse sammen, spise god mat, ha besøk av nye, fine venner og lage nye, gode minner. Da må det jo bli en God Jul. 

1 kommentar:

  1. Så det var inte bara på vår Kinder julfest som det var öl och vin. Lycka till med containern idag. Mia

    SvarSlett